Home » Diverse

Despre formatele fisierelor foto

13 October 2012 No Comment
raw-jpeg-tiff
Am facut niste fotografii minunate. Ce fac mai departe cu el? Ei bine, exista doua posibilitati. Fie le sterg definitv, fie le descarc pe calculator. Si aici exista doua posibilitati de transfer ale fotografiilor, din aparatul foto pe calculator. Fie direct prin cablu de date, conectat la camera foto si la calculator, fie, prin transfer de pe card, prin folosirea unui cititor de card, sau prin introducerea card-ului direct in slot-ul laptop-ului sau tabletei.

Bun, am descarcat cu succes fotografiile pe calculator. Ce fac mai departe? Exista trei variante de pastrare a fotografiilor pe calculator si ma refer aici la extensia fisierelor de tip fotografie: JPEG (JPG), TIFF si RAW.

Acestea sunt cele mai uzuale formate (tipuri de fisiere) folosite in intreaga lume.

  • Formatul JPEG (JPG) inseamna Joint Photographic Experts Group.
  • Formatul TIFF inseamna Tagged Image File Format.
  • Formatul RAW inseamna Raw image format.

Alegerea uneia din cele trei variante se face in functie de ce veti face si cum veti folosi pe viitor imaginile.

Daca doriti sa pastrati pur si simplu fotografiile ca suport pentru amintiri, atunci le veti salva in format JPEG, pentru ca astfel fisierele vor ocupa cel mai putin spatiu, fotografiile fiind compactate (compresate). Daca doriti ca pe viitor sa le editati atunci le veti pastra in format RAW, iar dupa editare le pastrati in format TIFF. Formatul RAW reprezinta pentru fotografia digitala ceea ce reprezinta pentru fotografia clasica negativul.

Fiecare din cele trei formate prezinta avantajele sale: extensia JPEG este folosita pentru ca ocupa cel mai putin spatiu pe hard-disk, extensia RAW este folosita pentru ca indiferent ce modificare am face fiserului, putem reveni oricand la varianta initiala, iar extensia TIFF are avantajul calitatii foarte bune a imaginii, cea mai buna dintre toate.

Dar stii ce? Eu zic sa nu ma crezi pe cuvant si sa le incerci pe toate.

Leave your response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.